جریان معارض بعد از شکست در حل، قطعا به سمت مشتعل کردن ادلب حرکت خواهد کرد چون هیچ راهبردی جز شلوغ کاری، تخریب و کشتار ندارند.

بسیاری از تروریست‌های حلب در ادلب جمع شده‌اند/ جریان معارضه بعد از حلب به سمت ادلب می‌رود/ غرب و آمریکا در شکست حصر حلب فقط نظاره‌گر بودندسرویس جهان مشرق - شهر راهبردی «حلب»، مرکز استان «حلب» شب گذشته (دوشنبه) پس از عملیات نظامی دقیق و از پیش برنامه‌ریزی‌شده و اتخاذ تاکتیک‌های میدانی کارآمد در کنار ازخودگذشتگی و جان‌فشانی ارتش سوریه، رزمندگان مقاومت حزب‌الله و نیروهای نظامی متحدان دمشق آزاد شد .

به همین بهانه، گفتگویی داشتیم با آقای حسین شیخ‌الاسلام، مشاور وزیر امور خارجه درباره دستاوردها و تغییرات عرصه میدانی در سوریه.

در ابتدا، به دستاوردهای پیروزی در حلب اشاره‌کرده و این سؤال را تبیین کنید که این پیروزی چه تغییراتی در تغییراتی در رفتار جریان معارضه به وجود می‌آورد؟

همه می‌دانیم که سیاست غرب این بود که حکومت سوریه را از بین ببرد، ولی نتوانستند؛ آن‌ها یک‌وقتی تا دمشق پیش رفتند و اگر خاطر شما باشد، شورای امنیت ملی سوریه را با همه افرادش منفجر کردند، از آقای آصف شوکت گرفته به‌عنوان رئیس امنیت ملی تا وزیر دفاع ... از سوی دیگر، حملات زمینی و حملات همه‌جانبه‌ای علیه دمشق برنامه‌ریزی کردند تا حکومت را ساقط کنند ولی نتوانستند و این مرحله اول بود که شکست خورد.

مرحله دوم، تجزیه سوریه بود و دراین‌بین، حلب تنها شهری بود که می‌توانست همانند دمشق، به‌عنوان یک پایتخت شناخته شود که بازهم در روزهای گذشته، این مرحله نیز با شکست روبرو شد، به همین دلیل آزادسازی حلب، خیلی اهمیت پیدا می‌کند و معنادار می‌شود.

حالا طرح تجزیه سوریه هم شکست‌خورده و این مهم‌ترین دستاورد پیروزی در حلب است؛ می‌ماند یک قسمت‌های دیگر از سوریه که در دست تروریست‌ها است؛ مثل ادلب، خیلی از تروریست‌هایی که مصالحه می‌کردند ازجمله خود حلب، فرستادند ادلب و در آنجا یک تجمع قوی از تروریست‌ها فراهم‌شده است، در رقه هم معارضین وجود دارند که درواقع مرکز یا پایتخت داعش است. البته تروریست‌هایی که در ادلب هستند با داعش فرق دارند و آن‌ها بیشتر جبهه النصره هستند، جنس آن‌ها جنس تروریست سوری است و معارضه سوری است ولی آن‌هایی که در رقه هستند، جنس آن‌ها، جنس داعش است، بعثی - عراقی هستند؛ در فضای بین‌المللی روی نابودی تروریست‌هایی که در رقه هستند و به سمت تدمر هم امتداد پیدا کردند، انگیزه جهانی وجود دارد ولی این انگیزه برای نابودی تروریست‌هایی که در ادلب هستند و یا افرادی که از سوی ترکیه حمایت و وارد سرزمین سوریه می‌شوند، خیلی کمتر است و سؤال مهم این است، چرا جامعه جهانی انگیزه این‌چنینی دارد؟ شاید به این دلیل است که داعش به خارجی‌ها آموزش نظامی می‌دهد و ادعاهای جهانی و بین‌المللی دارد.

درهرصورت به نظر می‌رسد تدمر آزاد می‌شود، روس‌ها هم برای آزادی تدمر تعهداتی داده‌اند.

در ادلب نیز، تروریست‌هایی هستند که از سوی ترکیه پشتیبانی می‌شوند و اهداف امپراتوری ترکیه را دنبال می‌کنند، حضور جدی دارند.

باید به این مهم اشاره‌کنم که موضع اصلی جمهوری اسلامی ایران، این است که هر چه زودتر راه‌حل سیاسی شروع شود تا از تخریب سوریه، تلفات انسانی و کشتار غیرنظامیان جلوگیری بشود، به همین دلیل که ما با نقش‌آفرینی سازنده هر نیرویی در سوریه موافقت می‌کنیم و نسبت به نقش‌آفرینی مخرب نیز، مقابله می‌کنیم.

ما در قضیه حلب تلاش کردیم که هر چه بیشتر تلفات انسانی کمتر بشود با راه خروجی و آتش‌بسی که همین اواخر انجام شد و در همین زمینه، به ترکیه اجازه دادیم در خروج نیروها از حلب، اقداماتی انجام دهد درصورتی‌که می‌دانیم ترک‌ها از این نقش در آینده سو استفاده خواهند کرد.

به نظر جنابعالی جبهه تکفیر چه راهبردی برای آینده مدنظر دارد؟

بلاشک این‌ها ادلب را مشتعل می‌کنند، هر جای دیگر سوریه را که توانایی داشته باشند مشتعل خواهند کرد، به هر جهت این اقدامات راهبردی نخواهد بود و این‌ها چاره‌ای جز این هم ندارند. نه می‌توانند به سمت ساقط کردن حکومت حرکت کنند و نه می‌توانند برای تجزیه سوریه اقدامی انجام بدهند.

در فضای فعلی نیز بین حامیان خارجی و مزدوران داخل سوریه اختلافات جدی پیش آمده است؛ حامیان خارجی هیچ اقدامی برای نجات جان مزدورانشان در حلب نکردند؛ با اینکه همه تحلیل‌ها حاکی از شکست نظامی تروریست‌ها در حلب بود؛ حامیان خارجی تلاش می‌کردند امتیاز سیاسی به دست بیاورند و همین مسائل باعث اختلافات جدی در دو محور داخلی خارجی در اردوگاه تروریست‌ها شده است؛ بنابراین تروریست‌های النصره هیچ راهبردی ندارند و تنها می‌تواند تخریب و آدم کشی کنند.

حامیان خارجی به‌جای نجات دادن جان مزدوران و مردم؛ تلاش می‌کردند تا ما قبول کنیم که یک مجموعه حکومت محلی یا اداره محلی راه بی اندازند، حتی آقایانی آمدند ایران که این را درخواست بکنند، حتی بعضی از نیروهای هم‌پیمان متأسفانه گول‌خورده بودند و یک‌چیزهایی را پذیرفته بودند ولی ما قاطع رد کردیم برای اینکه یکپارچگی سوریه برای ما اصل بوده و هست.

خیلی‌ها در سوریه اشتباه کردند ولی ما قصد نداریم به دلیل اشتباهات آن‌ها را چوب بزنیم، هرکسی نقش سازنده‌ای داشته باشد در منطقه، ما استقبال می‌کنیم ولی حتماً نمی‌گذاریم که هیچ‌کس نقش مخرب داشته باشد و با هر نقش مخربی هرچقدر کوچک یا بزرگ، مزدور یا مستقل، مقابله خواهیم کرد.

در انتها باید به این نکته توجه کنیم که غرب و در رأس آن آمریکا، توانایی راهبردی‌اش را در این منطقه ازدست‌داده است، این‌ها در مسئله آزادسازی حلب، فقط نظاره‌گر بودند و هیچ نقشی نداشتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس